De ce plâng unele femei după ce fac dragoste?

A fost dovedit faptul ca sexul are o multitudine de beneficii pentru corpul nostru, printre ele putem enumera reducerea durerii, facilitarea somnului, intarirea sistemului imunitar sau reducerea tensiunii arteriale. Dar, de asemenea, acesta poate sa aiba pentru unele femei si un efect neasteptat asupra starii lor de spirit, cum ar fi, de exemplu, plansul.

Aceasta tristete poarta chiar si un nume, disforie postcoitala, iar aceasta tristete poate aparea oricand dupa post-sex, indiferent daca sunteti intr-o relatie de ceva timp iar in momentele respective v-ati simtit foarte bine. De asemenea, specialistii spun faptul ca aceasta afectiune poate aparea chiar si daca nu facem sex cu o alta persoana.

Pe langa toate acestea, am putea crede ca este un mit, insa este de-a dreptul reala afectiunea mentionata, fiind foarte comuna. Conform unor statistici, aproximativ 46% din femei experimenteaza aceasta tristete de-a lungul vietii, iar in jur de 5% au aceeasi senzatie dupa sex de mai multe ori  in interval de o luna.

Specialistii afirma faptul ca tristetea post-sex poate fi provocata datorita hormonilor. Sexul in general si orgasmul elibereaza oxitocina, ceea ce va facilita atasamentul si conexiunea fata de persoana de langa noi. De aceea, atunci cand aveti sex ocazional cu o persoana cu care nu aveti o relatie, nivelul de oxitocina creste, pe cand, daca faceti sex cu persoana cu care sunteti in relatie, post-sex veti avea emotii total contrare, iar tristetea va fi redata de faptul ca relatia pe care o aveti nu merge in directia potrivita.

De asemenea, sexul ne face sa ne simtim mai vulnerabili, iar aceasta vulnerabilitate poate sa aduca lacrimile pe fata noastra. Practic, perioada post-sex, poate sa reprezinte un interval de timp in care emotiile si experientele noastre pe care le tinem ascunse in interiorul nostru sa iasa la suprafata in cele din urma. Aceste experiente, prin felul lor, declansand lacrimile si toata aceasta stare de tristeste continua.

Problemele acestea se pot rezolva destul de simplu, ori prin discutii periodice cu partenerul de viata, pentru a vedea ce nu merge bine in relatia pe care o aveti, ori sa consultati un psiholog pentru a va ridica greutatea de pe umeri.

Related Posts

Leave a Reply