Greșeli frecvente la plantarea pomilor fructiferi

Ideal ar fi să consumăm fructele din propria grădină. Unele dintre cele din comerț nu sunt întocmai sănătoase, în special cele provenite din afara Uniunii Europene. Probabil v-ați dat deja seama de asta și v-ați gândit să vă plantați propriul pom fructifer.

Pentru ca acesta să se prindă trebuie să aveți grijă de unde îl cumpărați. În general nu e indicat să îl cumpărați din piețe pentru că nu aveți certitudinea că achiziționați soiul dorit. În plus, comercianții ambulanți pot ține pomii pe tarabe foarte mult timp și îi cumpărați deja uscați. De regulă se întâmplă asta când îi cumpărați la ofertă după jumătatea lunii martie.

Altoiul nu trebuie să fie uscat și nici în vegetație, adică să aibă frunze sau muguri care încep să înfrunzească. Chiar dacă cumpărați altoiul bun, pot apărea alte greșeli de care trebuie să țineți cont.

Pomul nu trebuie plantat prea adânc deoarece aerul nu va mai ajunge până la rădăcini. E posibil ca acesta să pornească foarte greu în vegetați deoarece nu mai are căldura necesară. Nu trebuie plantat nici prea la suprafață.

În principiu, pământul trebuie să acopere în întregime rădăcinile pentru a nu lăsa curenții de aer să pătrundă. Dacă pământul nu este tasat bine, dar cu grijă, pot apărea goluri de aer pe rădăcină în care se pot forma mucegaiuri extrem de dăunătoare.

O altă greșeală pe care o puteți face este să puneți bălegar. Acesta poate duce la uscarea și arderea rădăcinilor. Puteți băga rădăcinile într-un mixt de bălegar proaspăt de vacă, apă și pământ înainte de plantare. E chiar indicat să faceți asta.

În schimb e greșit să puneți azot la rădăcini pentru ca acesta va avea cam același impact cu bălegarul. El poate fi înlocuit cu gunoiul de grajd vechi de cel puțin patru ani, care este bine fermentat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *