Ce Nu Știai Despre Lagărul Auschwitz

Lagarul Auschwitz a fost construit de catre liderii nazisti, in Polonia, in cel de-al doilea razboi mondial, fiind compus din Auschwitz I, Auschwitz II–Birkenau (lagarul de exterminare),  Auschwitz III–Monowitz (lagarul de munca) si inca 45 de lagare mobile.

La inceput, Auschwitz a fost construit pentru a retine oamenii politici polonezi, ulterior transformandu-se intr-o inchisoare pentru evrei.

Prima exterminare a avut loc in septembrie, 1941, in lagarul Auschwitz II–Birkenau si de atunci nazistii si-au facut un obicei din asta. SS-ul a inceput sa evacueze tabara, la mijlocul lunii ianuarie, in 1945. Aproximativ 60.000 de detinuti au fost fortati sa marsaluiasca 30 de mile spre vest, unde s-au urcat la bordul trenurilor care duceau catre alte lagare de concentrare. Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA estimeaza ca 15.000 de oameni au murit in timpul calatoriei, nazistii omorand pe cei care cadeau.

In conformitate cu Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA, SS-ul german a ucis sistematic cel puțin 960.000 din 1,1-1,3 milioane de evrei deportati in lagar. Alte victime au inclus aproximativ 74.000 de polonezi, 21.000 de rromi, 15.000 de prizonieri de razboi sovietici, si cel putin 10.000 de alte nationalitati. La Auschwitz au murit mai multi oameni decat in orice alt lagar de concentrare nazist si, probabil, decat in orice lagar al mortii, din istorie.

Trupele sovietice au gasit dovezi ale groaznicei intamplari. Aproximativ 7.000 de detinuti infometati au fost gasiti in viata, in tabara. Milioane de articole de imbracaminte, care odinioara au apartinut barbatilor, femeilor si copiilor tinuti aici,  au fost descoperite, impreuna cu 6.350 kg de par uman . Muzeul Auschwitz detine mai mult de 100.000 de perechi de pantofi, 12.000 de ustensile de bucatarie , 3.800 valize si 350 articole de imbracaminte din tabara.

Se crede ca mai mult de 7.000 de nazisti au servit la Auschwitz, insa doar cateva sute au fost judecati pentru crimele comise acolo. Exercitarea justitiei nu a incetat, oficialii justitiei germane spunand in 2013 ca au existat 30 de supravietuitori oficiali de la Auschwitz, care ar trebui sa fie urmariti penal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *