Bolile pe care le putem moșteni de la părinți

Cu toții știm că există o serie de boli ereditare pe care le putem moșteni de la părinți, bunici ori străbunici. Nu este obligatoriu să ne îmbolnăvim și noi dacă părinții au suferit de anumite boli însă riscul este mai mare la noi decât la ceilalți.

Suntem foarte îngrijoarați atunci când o rudă suferă de cancer. Îngrijoararea nu se rezumă doar la grija pe care o avem față de aceasta ci și la faptul că suntem predispuși și noi să trecem prin același lucru. Adevărul e că doar anumite tipuri de cancer se pot transmite genetic.

E impropriu spus că bolile se transmit. Se moștenesc doar genele care pot favoriza aceste boli. Dintre toate formele de cancer, cele ovariene, mamare, de colon și de stomac se transmit cel mai frecvent.

Diabetul zaharat este o altă boală care este favorizată de gene ce se transmit din generație în generație. Riscul de transmitere este mai mare în rândul copiilor care au ambii părinți bolnavi. Acestia sunt predispusi la diabetul de tip II de trei ori mai mult decât alte persoane.

Șansele de a evita această boală sunt foarte mari atunci când există prevenție, adică atunci când avem o alimentație bună și când facem mișcare.

Fibroza chistică se poate transmite și ea ușor deoarece reprezintă mutația unei singure gene. Aceasta afectează plămânii și pancreasul. Poate fi depistată încă din copilărie, iar speranța de viață a celor bolnavi este de aproximativ 35 de ani.

Dacă suferinți de această boală nu trebuie să uitați că întodeauna un psihic puternic poate face mai mult decât un tratament. În plus, medicina evoluează și lucrurile imposibile devin aproape zilnic posibile.

Există anumite boli ale ochilor care se pot moșteni dar despre acest lucru ne putem da seama ușor văzând că în general copiii poartă ochelari de vedere dacă poartă și unul dintre părinți. Se transmit cel mai ușor miopia, astigmatismul, hipermetropia și glaucomul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *